Vegetariani

3. srpna 2008 v 22:48 | my_world |  diets
V súčasnosti stále rastie počet ľudí, ktorí sa rozhodli zriecť sa konzumácie mäsa. Tento spôsob stravovania sa im zdá zdravší a hlavne humánnejší. Vegetariáni sú ľudia, ktorí nejedia mäso. Náročnejšie v sledovaní svojich nutričných hodnôt to majú vegáni, ktorý okrem mäsa nekonzumujú ani mlieko a vajcia - čiže čokoľvek živočíšneho pôvodu. Menej prísni vo svojom stravovaní sú pescatariáni, ktorí si doprajú okrem mlieka a vajec aj ryby.

Sú vegetariáni zdravší?

Napriek masovému nesúhlaseniu spoločnosti, je pravdou, že ľudia, ktorí sa stravujú bezmäsitou stravou, majú zdravý životný štýl, väčšinou menej pijú, nefajčia a pravidelne cvičia. Odmietaním mäsa vegetariáni väčšinou vyjadrujú svoj humánny postoj k zvieratám. Vegetariánstvo však neznamená len prestať jesť mäso. Takýto ľudia jedia veľmi zdravo a pestro, ich jedálny lístok obsahuje pokrmy, o ktorých bežný človek možno ani nepočul. Dôkladná príprava a vychutnanie si vegetariánskeho jedla, ktoré je málokedy vyprážané, je tiež vynikajúcim spôsobom ako sa chrániť pred civilizačnými chorobami.

Vegetariánom možno tiež závidieť štíhlu postavu, pretože jedia menej nasýtených tukov, ktoré sa nachádzajú hlavne v živočíšnych produktoch, a viac vlákniny.

Vitamínmi k zdraviu

Denný prísun zeleniny im zabezpečuje dostatok vitamínov, ktoré posilňujú ich organizmus.

Sladkosti kupované v obchodoch vegetariáni zamieňajú za domáce zákusky alebo rôzne ovocie. Ovocie, hoci má sladkú chuť, obsahuje relatívne málo kalórií, obsahujú množstvo vitamínov. Napríklad vitamín C, ktorý je nevyhnutný pre tvorbu kolagénu, zaručuje zdravý vzhľad pokožky, napomáha hojeniu rán. Je veľmi nestály, jeho najlepším zdrojom je surové ovocie a zelenina. Najviac sa nachádza v citrusových plodoch, jahodách, čiernych ríbezliach, kivi a paprike. Dôležitý je najmä pre vegetariánov, pretože napomáha pri vstrebávaní železa. Ovocie obsahuje tiež množstvo antioxidantov a vlákniny, nerozpustnú, ktorá chráni pred zápchou a rozpustnú, ktorá pomáha znižovať krvný tlak.

Orechy

Konzumáciou orechov si vegetariáni doplňujú rôzne živiny, napríklad bielkoviny, vitamíny skupiny B, vitamín E, fosfor, železo, draslík a hlavne bielkovín, ktoré síce nie sú tak kvalitné ako živočíšne bielkoviny. Však kombinácia orechov, strukovín a celozrného pečive zaručí aj vegetariánom dostatok bielkovín.. Síce orechy obsahujú veľké množstvo tukov, väčšinou sa vyskytujú v zdravej forme nenasýtených mastných kyselín. Orechy majú žiaľ aj svoje nevýhody a to, že niektorí ľudia sú na ne alergickí a ich konzumácia by pre nich často znamenala smrť. Ďalšou nevýhodou je, že arašidy sú náchylné na kontamináciu plesňami, ktoré produkujú karcinogénne látky.

Výskyt rakoviny a iných chorôb

Výskumy dokázali, že vegetariáni sa vyznačujú zníženou úmrtnosťou na ischemickú chorobu srdca a niektoré typy rakoviny.1 Niektorí vedci však pripisujú nižší výskyt rakoviny u vegetariánov rastlinnej strave než samotnému faktu, že nejedia mäso. Strava s vysokým obsahom vlákniny chráni pred ochoreniami čriev, uľahčuje pohyb stravy tráviacou sústavou, preto vegetariáni väčšinou netrpia zápchou.

Riziká

Nedostatok bielkovín

Vegetariáni nemajú problém so získaním dostatku bielkovín nakoľko jedia veľa mliečnych výrobkov. Problém s tým nemajú ani negáni, pretože môžu veľké množstvo bielkovín získať z obilnín, zemiakov, orechov a strukovín. Kvalita týchto bielkovín je však nižšia ako je tomu u bielkovín živočíšneho pôvodu.

Nedostatok vitamínu B12

Vitamín B12 sa nachádza len v živočíšnych potravinách (napr. pečienka, ľadviny, červené mäso, ryby, vajcia, mlieko a mliečne výrobky). Je dôležitý, lebo pôsobí na bunkový rast v procese bunkového delenia, pomáha pri syntéze nukleových kyselín a pri transformácií kyseliny listovej na aktívnu formu. Je aj neoddeliteľnou súčasťou tvorby myelínu - bielej hmoty, obklopujúcej nervové vlákna Obmedzenie alebo úplné vylúčenie potravín živočíšneho pôvodu môže viesť k spomaleniu rastu, u žien k nedostatočnému vstrebaniu železa (a neskoršej anémií - málokrvnosti) a u mužov k nedostatku vitamínu B12 a vitamínu D.

Vegetariáni si dostatok vitamínu B12 zabezpečujú zo zvýšenej spotreby vajec a mliečnych výrobkov, dôležité je, vyberať si výrobky s nízkym obsahom tuku.

V praxi:
jedna porcia ryby alebo jedno vajce = denná dávka B12 (1,5 μg), zatiaľčo veľká porcia obilnín alebo veľký pohár mlieka = polovica dennej dávky

Chýbajúce aminokyseliny

Aminokyseliny sú základnou stavebnou jednotkou bielkovín. Esenciálne náš organizmus prijímať nemusí, lebo ich je schopný syntetizovať z iných látok. Neesenciálne aminokyseliny, nevyhnutné pre život, musíme primať v potrave.

L-Lyzín

Lyzín je esenciálna aminokyselina. Lyzín sa považuje za najnepostrádanejšiu aminokyselinu, pretože sa nachádza len vo veľmi malom množstve v obilninách a zrnkách. Nedostatok lyzínu obmedzuje našu schopnosť zužitkovať ostatné aminokyseliny a vo vegetariánskej strave ho môže byť kritický nedostatok, lebo rastlinná potrava a hlavne obilniny obsahuje málo lyzínu.

Dochádza preto k aminokyselinovej nerovnováhe. Dôsledkom toho môže byť oslabenie imunitného systému, šírenie herpesových vírusov, anémia až úbytok svalovej hmoty.7 V strave je veľmi dôležitý najmä pre deti v období rastu, napomáha absorcii dusíka a udržuje správnu rovnováhu u dospelých. Lyzín by však ako samostatný preparát nemal byť podávaný deťom a tehotným ženám. Denná dávka samostatného lyzínu by nemala prekročiť 1,5 gramu, ale vegetariánov a vegánov, kde dávky musia byť vyššie.

L-Taurín

Taurín je semiesenciálna aminokyselina, dôležité pre vývin detí a v niektorých prípadoch aj pre dospelých. Je jednou z veľmi zaujímavých aminokyselín, ktorá však nie je zaradená do zoznamu dvatsiatich aminokyselín vhodných a nutných pre výživu. Organizmus ho je schopný vytvoriť za pomoci methioninu a cysteinu, ale nie vždy vo vyváženom množstve, čo môže spôsobiť jeho nedostatok. 8 Má význam pre metabolizmus mozgu, športovci ho užívajú, aby zvýšili svoj výkon, je súčasťou niektorých energetických nápojov. Taurín sa nachádza výhradne len v mäse.

L-Metionin

Esenciálna aminokyselina, ktorá je nevyhnutnou súčasťou bielkovín. Vegetariáni ho potrebujú pre tvorbu taurínu. 9 Nenachádza sa síce v zelenine a strukovinách, je ho však dostatok v semienkach a obilninách. Nedávne pokusy na myšiach a bielych potkanoch zistili, že primerané množstvo metioninu v organizme spôsobuje starnutie. Nedostatok tejto aminokyseliny spôsobil menej hormónov štítnej žlazy v krvi, čiže látok urýchľujúce metabolické procesy. Starnutie ich imunitného systému prebiehal pomalšie, boli odolnejšie proti chorobám vyššieho veku, ale aj proti poškodeniu pečene. Aj v prípade metionínu teda platí, že škodí, keď úplne chýba, ale jeho nadbytok nie je pre zdravie osožný.

L-Carnitin

L-Cartín nie je v skutočnosti aminokyselina, je v príbuzenstve s B vitamínmi a kedysi bol označovaný ako vitamín T. 12 Najnovšie výskumy ukazujú, že L-Carnitín zohráva významnú úlohu v premene nahromadeného tuku v tele na energiu; jeho hlavnou funkciou je napomáhať prepravu dlhoreťazových tukových kyselín v organizme, ktoré sa v bunkách odbúravajú a transformujú sa na energiu. To je hlavným zdrojom energie svalov. 13 Má tiež ochranný účinok na srdcový sval. L-Cartín napomáha schudnúť, a atléti ho často používajú ako doplnok, pretože ako zdroj energie zúžitkuje tuk, zabraňuje únave. Tiež zvyšuje efektivitu vitamínov E a C.

U vegetariánov je však vysoko pravdepodobný nedostatok L - CARNITINU ako u nevegetariánov, totiž táto látka sa nenachádza v rastlinných proteínoch, ale v mäse, najmä červenom. Jeho nedostatok spôsobuje svalovú únavu a nepravidelnú činnosť srdca. Na zabezpečenie príjmu adekvátneho karnitínu by vegetariáni mali prijímať doplnky výživy alebo obilniny ako sú kukuričné jedlá obohatené lyzínom.

Nedostatok železa

Železo je pre náš organizmus životne dôležitý materiál, jeho funkcia je nenahraditeľná. Podieľa sa na tvorbe červených krviniek, v ktorých je súčasťou červeného farbiva, hemoglobínu. Železo je navyše súčasťou červeného farbiva svalov, myoglobínu i viacerých enzýmov. Nachádza sa vo vnútornostiach, sardinkách, ale aj v tmavozelenej zelenine, šošovici, fazuli a ovsených vločkách.

Človek, ktorý sa rozhodne stať vegetariánom, síce nemá problém získať železo z nemäsitých zdrojov, ale po prvých mesiacoch sa u väčšiny prejaví anémia. Organizmus totiž ešte nie je zvyknutý na obmedzenie. Napríklad, ak chceme získať železo z rastlinej potravy(strukoviny, tofu, tmavozelená listová zelenina, celozrný chlieb), nesmieme zabúdať na dostatočný prísun vitamínu C, ktorý je potrebný pre premene železa do priateľnej podoby pre organizmus.

Vegetariánstvo u detí a mladých

Vegetariánstvo je v dnešnej dobe čoraz viac akceptované deťmi v školskom veku. Uvedomujú si, že zvieratá musia byť zabíjaná ako zdroj mäsa. K vegetariánstvu ich väčšinou privedie názor, že je to nehumánne. Postoj pediatrov k vegetariánskemu stravovaniu je rôzny, ale väčšinou kritický. Lekári sa väčšinou obávajú, že bezmäsitá strava deťom nezabezpečí dostatok energie a živín pre rast, ktoré práve oni tak potrebujú. Ďalším problémom je, že reakcia detského organizmus na vegetariánsku stravu môže byť rôzna. Môžu nastať problémy s trávením, únavou a v niektorých prípadoch neschopnosť začať opäť jesť mäso bez problémov.

V časopise 15 Česká pediatre sa v roku 2004 odborníci na túto tému vyjadrili a načrtli mnohé z problémov. Živočíšne bielkoviny bývajú nahradené sójovými bielkovinami, ale ak nie je sója pripravovaná vhodným spôsobom, môže byť zdrojom fytoestrogénov, ktoré môžu byť príčinou alergických reakcií. Podľa organizácie WHO je napríklad prísne vegánstvo absolutne neprípustné do 2. roku života, pretože to môže vyvolať rastové a psychomotorické retardácie. Pri eliminácií mlieka a vajec dochádza ku kritickému poklesu kalcia, vitamínu D, B12, ale aj železa, zinku a ďalších minerálov.

Alternatívna strava so sebou aj často prináša stratu hmotnosti, čo môže byť u vyvíjajúcich detí veľmi nebezpečné. Lekári vegánstvo zavrhujú, ale vegetariánsky životný štýl nie. Podľa nich adekvátni príjem bielkovín a aminokyselín sa dá získať aj z rastlinnej potravy ako sú strukoviny, pšenica a zelenina. Je však pravdou, že niektoré látky musia
títo ľudia prijímať v tabletkovej forme. Ak je však vegetarián tento spôsob stravovania vedie správne, nezabúda na zdravie, nemôžu ani lekári v zásade veľa namietať. Inak je to v prípade tzv. "povrchného vegetariánstva", na ktoré sa dávajú hlavne mladé študentky.

Chcú stratiť na hmotnosti, zelenina a syry sú však pre nich drahé, a tak ich jedálničiek pozostáva prevažne z pečiva. Takýchto prípadov sa lekári desia najviac, pretože takýto nezdravý životný štýl vedia len zdravotným problémom ako je anémia, nedostatok mnohých vitamínov. Myslím si však, že v tento prípad nemôžme dávať do rovnosti so skutočným vegetariánstvom.

Vegetariánska strava u ťarchavých žien

Ak takáto žena konzumuje dostatok mliečnych výrobkov, potraviny bohaté na železo a kyselinu listovú, nepredstavuje pre ňu, a ani pre budúce dieťa vegetariánstvo hrozbu.

Potreba kyseliny listovej v tehotenstve

Odporúčaná denná dávka kyseliny listovej a jej derivátov - folátov je 200 μg, no ženám, ktoré chcú otehotnieť, a tehotným sa odporúča táto dávka zvýšiť niekedy až dvojnásobne. Dokázalo sa, že to znižuje možnosť vrodených defektov nervového systému plodu. Dobrým zdrojom tohoto vitamínu je pečeň, kvasnice, zelená zelenina, napr. brokolica, orechy a strukoviny. Ťarchavé ženy by sa mali však pečeni vyhýbať, lebo môže obsahovať nebezpečne veľké množstvo vitamínu A.
V praxi:
Jedna porcia ružičkového kelu = 100 μg folátu.Veľký pohár čerstvej pomarančovej šťavy = 40 μg folátu.Krajec celozrného chleba = 15 μg folátu.

Riziko v zdravých potravinách

Rizikom vegetariánstva, ktoré si málokto uvedomuje, je práve zvýšené množstvo skonzumovanej zeleniny.

Nebezpečné dusičnany v zelenine

Dusičnany sa od nepamäti v istých (nízkych) koncentráciách vyskytovali v pôde a vo vodách. Však nadmerné hnojenie plodín v poľnohospodárstve je príčinou vysokého obsahu dusičnanov v potravinách. 19 Dusičnany v strave detí sú nebezpečné, pretože sa chemicky transformujú na dusitany viažuce sa na krvné farbivo - hemoglobín. Vznikne tak methemoglobín, ktorý už nie je schopný plniť náročnú úlohu darcu kyslíka a detský organizmus je ohrozený nedostatočným okysličovaním.

U dojčiat sa choroba prejaví neprospievaním, nechutenstvom, modrým sfarbením pier, u starších detí je to únava, pokles krvného tlaku. V organizme dusitany tiež často reagujú so sekundárnymi amínmy a amidmi, a tak vznikajú N-nitrosoamidy a N-nitrosoaminy, ktoré patria medzi najsilnejšie karcinogény. Nitrosaciu dusitanov na karcinogény obmedzuje vitamín C.

Pesticídy

Síce sa hladina pesticídov kontroluje, zákon stanovuje limity. Názory na nebezpečnosť pesticídov sa výrazne odlišujú. Odborníci garantujú bezpečnosť. Organizácia Greenpeace však upozorňuje, že mnoho zeleniny a ovocia je dovážaných a práve rastliné výrobky sú testované málo. Na predstavu, z dovozových potravín sa preskúšalo živočíšneho pôvodu 94 % , rastlinného pôvodu 2,4 %, zeleniny 2,2 % a ovocia len 0,9 %. 21 Práve v týchto potravín by sa mohol vyskytovať napríklad chlórované insekticídy, ktorých aplikácia je zakázaná, lebo táto látka je karcinogénna.

Pesticídy môžu spôsobiť rakovinu, poškodenie genetického materiálu a nervový a hormonálny systém. Niektoré sa usadzujú v šupke ovocia a zeleniny, preto je dôležité ich pred konzumáciou dôkladne umyť. V každom prípade musíme byť opatrní, pretože často sa môžeme dopočuť o potravine, u ktorej sa zistil zvýšenú hladinu pesticídov. Pre vegetariána je najlepšou cestou, ak si do svojho jedálneho lístka zaradí ekologické potraviny.

Ťažké kovy

Ortuť, kadmium a olovo patria medzi najjedovatejšie chemické látky, ktoré sa potravinami môžu dostať do nášho tela. V nadmernom množstve majú karcinogénny až mutagénny účinok. 22 Mäso rýb, hlavne tuniaka môže obsahovať veľké množstvo ortuti a jej zlúčenín. Otravy rybami, ktoré obsahovali napríklad metylortuť mali strašné následky pre časť obyvateľstva Japonska. Škodlivé účinky ortute sa prejavujú relatívne pomaly. Najviac ohrozenou skupinou sú deti, u ktorých sa väčšinou objavia vážne nádorové ochorenia a mutácie. Taktiež pôsobí v tehotenstve na plod a poškodzuje mu mozog. Vysoko kontaminované bývajú tiež huby, ktoré obsahujú často rizikové množstvo olova. Organizmus síce dokáže olovo vylučovať, ale pri nadmernom množstve sa začne ukladať v kostiach i v obličkách. Olovo vyvoláva rozpad červených krviniek, čo môže viesť k anémií.

Ľudia, ktorí vo svojom jedálnom lístku mäso zamieňajú za huby resp. ryby, nesmú zabúdať, že ich nadmerná konzumácia im môže spôsobiť veľké problémy. Však ohrození sme všetci, nie len vegetariáni, pretože v dôsledku znečisťovania sa ťažké kovy dostali do každého potravinového reťazca.

Záver

Nech sa pre vegetariánstvo rozhodneme z akéhokoľvek dôvodu, nikdy nesmieme v prvom rade zabúdať na svoje zdravie. Ľudský organizmus je veľmi zložitý a špecifický, ťažko vopred presne odhadnúť, čo mu pomôže a čo uškodí. Vegetariánstvo má mnoho kladov i záporov, preto s ním treba začínať opatrne a pozorne sledovať odpovede nášho tela. Strata hmotnosti či málokrvnosť sú prvé reakcie organizmu na nový stravovací režim. Ak po čase tieto problémy zmiznú a nevyskytnú sa žiadne alergie, znamená to, že si pomaly zvykáme. Je na jednotlivcovi, aby pochopil, čo je pre jeho telo najlepšie.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Pavel Pavel | Web | 30. listopadu 2008 v 22:23 | Reagovat

hruza

2 Natal Natal | 5. května 2010 v 14:13 | Reagovat

Aminokyseliny sú základnou stavebnou jednotkou bielkovín. Esenciálne náš organizmus prijímať nemusí , lebo ich je schopný syntetizovať z iných látok. Neesenciálne aminokyseliny, nevyhnutné pre život, musíme primať v potrave.

Ujasni si terminy esenciálny a neesenciálny v tejto vete, myslim ze ked pises takyto clanok je to dost kriticke. a viacerých by mozno zaujimalo, ktoré konkrétne doplnky by mal clovek prijimat v tabletkovej forme, lebo sa nedaju ziskat z potravin rastlinneho povodu, ked sa stravuje ako vegetarian

3 my_world my_world | Web | 6. května 2010 v 3:30 | Reagovat

k prvemu odstavcu: toto vsetko mi je jasne je mi to celkom zname maturujem totiz z chemie tento rok a bielkoviny su jedna maturitna otazka.
Priznam sa ze som tento clanok len preletela,ked som ho sem davala,so zvolenim autorky som ho skopirovala takze ak si tam nasiel alebo nasla nejake chyby tak je to mozne ale co uz neni to moja diplomova praca ale len clanok na blogu.Ja osobne maso nejem a na krvnych testoch minuly rok mi nezistili ziadne nedostatky taktiez som presvedcena ,ze na tuto temu maju rozdielne nazor aj lekari takze si myslim ze je od teba celkom trufale prehlasit ze v rastlinnej forme niektore latky prijimat nemozeme.tiez som o tom pocula ale nemyslim si ze to je pravda.Preco potom napriklad clovek ktory sa zivil niekolko rokov len ovocim a ovocnymi stavami(meno presne neviem)sa dozil vyse sto rokov vo vybornom zdravy?Okrem toho clovek ma traviacu sustava na takych 80 percent ako bylinozravec a nie masozravec.A je toho este daleko viac...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama